Plages du med smerter som starter i ryggen/setet og stråler nedover låret?

Da kan det være du plages av piriformissyndromet og det kan være svært smertefullt- tro du meg!!!

Hva er piriformissyndromet?

Piriformis er en muskel i bekkenet. Den har sitt utspring fra korsbeinet (sakrum) – som er nederste del av ryggen og passerer ut gjennom bekkenet og fester på utsiden av lårbeinet. Når muskelen strammer seg, roteres hofteleddet utover. Muskelen hjelper også til å bøye opp i hofteleddet.

Piriformissyndromet er en tilstand hvor smerte kan kjennes i bakre del av bekkenet, i baken. I tillegg foreligger det en utstrålende smerte som sprer seg nedover baksiden av låret mot kneet. Tilstanden skyldes klem på isjiasnerven. Piriformissyndromet oppstår der isjiasnerven passerer ut av bekkenet på siden av eller gjennom piriformismuskelen. Lidelsen oppstår oftest hos veltrente personer med kort, kraftig og dårlig uttøyd muskulatur, men den forekommer også hos ikke-idrettsutøvere. Piriformissyndromet er karakterisert ved smerter, som ofte er diffuse, og instabilitet.

Tilstanden forekommer langt hyppigere blant kvinner enn menn. Den anføres å kunne utgjøre 6% av alle tilfeller med isjias. Blant idrettsutøvere kan særlig utøvere innen styrkeidrett og kroppsbygging få irritasjon av isjiasnerven.

Kildehenvisning:NHI.no

HER ER EN KORT BESKRIVELSE AV  MIN EGEN SMERTEFULLE ERFARING MED LÅST SETEMUSKEL:

Setemuskulatur som låser seg er noe dritt for å si det rett ut!

Jeg har vært ganske heldig når det gjelder smerter i kroppen- har ikke vært mye plaget- noe jeg er veldig takknemlig over.

Så lenge du ikke har opplevd skikkelig smerte så tror jeg ikke det er mulig å sette seg inn i hvordan mennesker med store smerter egentlig har det i dagliglivet. Hvor mye det må ta på psyken å kjenne på alt en vil gjøre men kroppen nekter å samarbeide.

Grunnen til at jeg skriver dette er at jeg selv opplevde å kjenne litt på denne følelsen i nyttårshelgen. Jeg klarte å slå meg noe så inni granskauen i hoften- på utsiden. Kjente hvordan hevelsen sprengte på under neven min, der jeg stod å masserte hoften til den store gullmedalje :-).

Jeg fortsatte med mine gjøremål og tenkte at det ville gå seg til, men den gang ei.

Utpå kvelden ble smertene verre og verre og til slutt sviktet foten fullstendig og ville ikke lystre. Det førte til at jeg måtte akte meg nedover trappene og måtte ligge meg ned på golvet med foten kvilende på nærmeste stol. Det hjalp også å legge seg i varmt badekar med foten hvilende oppå badekarkanten (dette fordi en minsker vekten på setemusklaturen).

Nyttårsdag var det så vondt at jeg kjente at humøret hadde tatt ferie på ubestemt tid og tårene stod i kø bak øyenlokkene.

Heldige meg som kjenner mange dyktige kolleger- så jeg ringte min gode venninne, Hege Øvrebø, fortalte hva som hadde skjedd, og var det mulig om hun kunne hjelpe?

Herlige Hege kom og hentet meg og behandlet meg med muskulær soneterapi og satte øreakupunkturnåler i øret. Etter behandlingen var det fremdeles forferdelig vondt, men vondt på en mildere måte for å si det sånn. Jeg klarte å gå noen skritt før jeg måtte ligge meg ned eller ake meg av sted på gulvet, betraktelig bedre altså.

En kviledag og ny behandling- samme prosedyre, og tro det eller ei- i dag kjennes kroppen nesten normal ut, går i trapper, trenger ikke å sette meg ned for å ta pauser- helt utrolig!

Så jeg er i dag utrolig takknemlig for at jeg skamslo meg :-).

Dette fordi jeg liker å kjenne og føle på min egen kropp hvordan smerten kjennes og hvordan kroppen responderer på behandling.

Og jeg kan gå god for at muskulær soneterapi er et fantastisk redskap for å hjelpe en smertefull bakende ;-).

Ha en fin dag videre og et RIKTIG GODT NYTTÅR TIL DERE ALLE.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published.