Plages du med vond, øm eller smertefull kjeve? Skjærer du tenner?

Er du stiv og øm i kjeven din- våkner du opp med kjevespenninger?

Når jeg jobber med disse problemstillingene så får jeg ofte spørsmål om hva det er som gjør at vi får disse spenningene. Noen typiske årsaker er stress, både utvendig stress men også innvendig stress. Med innvendig stress mener jeg at kjeven påvirkes mye av følelsene vår som usikkerhet, sinne, redsel, sorg, bekymring osv. Det kan du sikkert si deg enig i selv også. I de periodene i livet du har opplevd som utfordrende eller tøff, så har du sikkert lagt merke til at spenningene i kjeven har blitt mer fremtredende- du føler deg sliten i kjeven og du kjenner at nakken blir stram og ubehagelig og en murrende hodepine ligger klar til å bryte frem, eller verre migrenen slår til med full styrke.

De fleste av oss går rundt med kjevespenninger. Hos mange kan en tydelig se spenningene i ansiktet. En kan se at ene kjeven har mer fylde enn den andre. Typisk med spenninger i kjeven er at de blir mer fremtredende når vi stresser.

Går vi med mye smerter i kroppen så lager vi også spenninger i kjeven for vi biter ofte kjeven sammen når vi har smerter.   Mange av oss lager spenninger i kjeven når vi fokuserer, eller når vi har dårlig tid- tidsfrister på jobb f.eks. Det kan også komme fra en feilstilling i selve kjeveleddet.

Kjeven vår danner ledd med andre knokler i kraniet og alt holdes sammen av små og større muskler og ligamenter. Masseter som er navnet på tyggemuskelen vår bruker vi hele tiden, når vi prater, når vi spiser, bruker den ubevisst når vi påvirkes av stress osv. Er du en av de som alltid tygger tyggegummi så lager du mye spenninger bare ved å tygge tyggegummien- kanskje en grunn til å slutte med det?

Mange kan også fortelle om at de hører «klikkelyder» i kjeven når de spiser- ofte har klikkelyden kommet etter et fall eller slag i hodet. Det er fordi kraniet vårt har fått seg et traume etter fallet. Kanskje du ikke visste det men kraniet vårt består av en mengde små benplater som skal samarbeide. Et fall eller slag mot hodet vil føre til at knoklene våre kommer litt ut av sin optimale stilling og det kan gi mange symptomer i kroppen som foruten klikkelyden i kjeven, -problemer med øyner, nedsatt matlyst, ulike former for øresus, svimmelhet ++.

Mange som skjærer tenner om natten bruker en tannskinne om natten, da hindrer vi tennene å gnisse mot hverandre, men kjevespenningene forblir, ofte øker de i styrke etterhvert. Dette kan ofte gjøres mindre ved å få arbeid ut kjevespenningene. I mange tilfeller forsvinner tannskjæringen helt etter noen behandlinger.Tannskjæring kan også ha mye med kosten vår å gjøre, at vi har for mye parasitter i tarmen.

Har du problemer med kjeven så vil du også utvikle spenninger i nakke, skuldrer og hoftene. Spenningen fra kjeven kan lage problemer for deg helt ned i føttene pga muskler som samarbeider fra kjeve til hofta.

Jeg tenkte at jeg ville dele en liten øvelse med deg som du kan gjøre selv for å motvirke kjevespenninger.

ØVELSE- hjelp til selvhjelp

Plasser dine peke, lang og ringfingrer rett foran øret ditt der kjeveleddet er, sånn at fingrene dine danner en rett linje. Om du åpner litt opp i munnen så kjenner du kjeven din og bløtvevet som ligger der- da er du på Masseter muskelen. La fingrene dine smelte inn i bindevevet og muskelen og dra fingrene dine rolig nedover kjeven til du kommer helt ned. Du kan også sette en blyant eller en spisepinne mellom de bakerste kinnbeina, så presser du kjeven litt oppover.

Ønsker du min hjelp til å bli kvitt spenninger i kjeven så kan du bestille time HER!

Jeg påvirker muskler og ligamenter i kjeven, samt får ut dysfunksjonene i kjeveleddet ved hjelp av teknikker fra mine terapiformer som er fotsoneterapi/muskulær soneterapi/kraniosakralterapi.

Er det noe du lurer på eller ønsker du kan hende ditt eget kart over muskelsonene på føttene dine for bedre å forstå hvorfor du har vonde og ømme punkter på føttene, så kan du gå inn HER! og laste ned DITT EGET KART OVER MUSKELSONENE I FØTTENE eller sette deg opp på en

10 MIN INTROSAMTALE med meg der du kan stille meg spørsmål om det du måtte lure på. Kanskje vi prates på telefon eller på klinikken. Velkommen skal du være.

  • Synnøve Åsheim

Terapeut ved Tao Helhetsterapi www.taohelhetsterapi.no

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published.