Tao Helhetsterapi logo
Styrk din Dan Tien med pusten

Styrk din Dan Tien med pusten

Dan Tien er et særdeles viktig punkt i Tai Chi

Jing brukes om energien som er sterkt knytt opp mot NYRE ENERGIEN vår. I kinesisk medisin sier de at vi har arvet vår NYRE ENERGI fra våre foreldre og at den ikke er fornybar. Du får overlevert din mengde og det er opp til deg selv og ivareta den på best mulig måte

Dan Tien er plassert i området under navlen og inn i midten av kroppen vår. Hos mannen kalles dette rommet for «the room of living»- dette er en struktur som er energetisk. Hos kvinna ligger livmoren som på kinesisk kalles «zi bao.

The room of Jing oversettes med essens og er forbundet med nedre DANTIEN. Dette er et energisenter som fungerer som en lagringsplass for energi.

Mellom NYRENE og foran ryggsøylen ligger MING MEN som er et annet energisenter.

Disse to energisentrene DAN TIEN og MING MEN smelter sammen og utgjør et fellesskap som kalles «the see of QI».

 

«The see of Qi» inneholder både medfødt og tilegnet energi. Livets gang, stress, sykdom, fødsler og følelsesmessige påkjenninger forbruker av dette energisenteret.

Langvarig stress over tid påvirker DAN TIEN negativt. Vi blir fortere syke, vi mister humøret, vi mister overskuddet i kroppen og alt blir mer og mer et ork om vi ikke ivaretar dette energisenteret.

Vi kan ivareta DAN TIEN ved å ikke overforbruke energi. Vi må ha balanse mellom «yting og nyting», mellom jobb og fritid, vi må balansere YIN OG YANG.

Vi kan sammenligne kroppen vår med en hybrid bil- vi ønsker bare å bruke opp EL delen av drivstoffet og beholde bensinen. På den måten vil bilen alltid være parat dersom jeg plutselig trenger bilen- den er aldri tom for drivstoff.

På samme måte kan vi opprettholde vår medfødte energi ved å ivareta den med å spise sunn mat og drikke og være bevisst på hvordan jeg PUSTER.

Tai Chi og Qi gong har vært praktisert i årtusener for nettopp å styrke dette energisenter (nedre Dantien).

Et enkelt tastetrykk på google hvor du søker forskning på Tai Chi og du finner mye spennende lesning.

Forskere mener at Tai Chi øker blodstrømmen og derfor også leverer mer oksygen til hjernen.

 

Styrk din Dantien med pusten

Bli kjent med din Dantien og styrk din Dan tien med pusten.

 

Stå oppreist i avslappet stilling og legg hendene dine like over navlen. Om du ligger tomlene dine like over navlen så vil håndflatene ligger over DAN TIEN. Pust rolig noen ganger, senk skuldre og fokuser nå på DAN TIEN. Lukk øyene, pust ned til området under håndflatene- magen vil bevege seg utover og du kjenner at magen fyller hendene dine- fortsett den rolige pusten og etter hvert prøver du med enda roligere pust. Pust avslappet inn og ut noen ganger. Knærne dine skal ha en svak bøy- aldri strake bein i Tai Chi .

 

Ta bort hendene dine, lag avslappede knyttnever og slå vekselsvis på Dan Tien med høyre, deretter venstre knyttneve mens du fortsetter med dyp DAN TIEN pusting- fortsett å stå i denne posisjonen noen minutter. Vi aktiverer vår livsenergi som vi har med oss- tenk bare på hvor navlestrengen går, som gav oss næring i mors liv og som har endeløst mange 

nerveforbindelser (smil og send gjerne noen takknemlige tanker til området hvor din essens en gang startet).

 

Etter noen minutter med milde knyttneveslag mot DAN TIEN ligger du håndflatene dine tilbake til utgangspunktet mens du kjenner etter hva du kjenner under håndflatene og i kroppen din.

Kjenn etter at området nå er mer aktivert, du kjenner sikkert en endring under hendene dine, du kjenner kanskje energi- fortsett å puste ned i DAN TIEN, ditt energisenter i kroppen hvor du lagrer energi.

Bruk denne teknikken når du ønsker å roe ned mentalt stress, når du ønsker å være mer til stede i nuet og når du ønsker å bli mer våken.

Pusten vår er et utrolig bra redskap til å kontrollere stressnivået i kroppen.

Lykke til.