Smerter i nakken – kan årsaken være stramme muskler tilknyttet tunga og tungebenet?

Hva har TUNGA med NAKKESMERTER å gjøre?

Tunga vår er undervurdert når en tenker på muskel og skjelettplager.

Tunga vår er undervurdert når det gjelder snorkeproblemer.

Tunga vår er undervurdert når det gjelder barn som har problemer med å «snakke rent»

Spenninger i tungen og tungebenet påvirker hele kroppen. Derfor er det viktig for hele «systemet» vårt å ha en velfungerende tunge. Tungebenet og tunga påvirker nakke, skuldre og kjeve. Dette fordi det finnes muskulær kontakt mellom temporalknokkelen og tungebenet vårt.

FØLELSE AV AT NOE STÅR FAST I HALSEN?

Halsen vår er et sted hvor det sitter mye stress, kanskje det stedet det sitter mest stress.

Mange kan gå rundt å kjenne på at det føles som om noe står fast i halsen deres. Men alle prøver hos øre/nese/hals viser ikke noe som er galt.

Ganske fortvilende for de som har denne følelsen av å ha noe som står fast der.

Mange får beskjed om at det ikke er noe som kan gjøres. Svaret er ofte at dette er stress og at problemet « sitter bare i hodet ditt».

Tunga og tungebenet vårt «henger» ned fra kraniet eller hodet vårt. Dersom vi er asymmetriske i muskulaturen foran på halsen, altså vi har en side som er mer spent enn den andre, så kan det være en fysisk årsak som kan gi følelsen av å ha noe stående i halsen.

Tungebenet henger løst under haka vår og det har 7 muskler på hver side som fester til tungebenet.

SMERTER I SKULDER?

Vi har blandt annet en muskel som heter OMOHYOID. Den fester til tungebenet og går bak til skulderbladet vårt (scapula). Den er særdeles ofte spent på de som sliter med frozen shoulder. Så ved å arbeide på muskler foran på halsen/tunge-tungeben/skulder så kan en smertefull skulder bli bedre og mindre smertefull.

Det finnes også musker som ligger tett inntil strupehodet og fester fra tungebenet og ned til kravebenet eller sternum. Disse musklene er ofte stram på pasienter som sliter med nakkesmerter eller som sier at de har følelsen av å ha noe i halsen.

PROBLEMER MED TALE?

Tunga er også viktig ift tale, å snakke rent. Velfungerende tungemuskler hjelper til at lyden fra halsen kan komme ut. Dersom små barn sliter med å snakke rent skal en også tenke på om problemet kan komme fordi hørselen er svekket, at barnet ikke oppfatter alle lydene.

SNORKER DU?

Å trene musklene i tunge og svelg kan redusere snorking og pustestans og dagtrettheten. Studier viser at slik trening kan redusere plager med 50 % både hos barn og voksne. Det sa myofunksjonell terapeut Malin Staaf på mestringshelgen.

Les mer her: https://sovnforeningen.no/malin-staaf-trening-av-muskler-i-tunge-og-svelg/

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published.